Januar

Kirkerummet i Sjømannskirken

Udvalgt af

Nicolai Vittrup
ARKITEKT CAND. ARCH

Om månedens

Her finder du hver måned mening på ny i en bygning, et rum og en detalje — udvalgt på skift af os i Over Byen.

"I forbindelse med renoveringen af Kong Haakons Kirke var jeg specifikt ansvarlig for lyssætningen af kirkerummet.

Kirkerummet er udformet med få geometriske former. En kvadratisk grundplan og et trekantet tag. Rummet er karakteristisk med sit mørke, afdæmpede, træbeklædte loft og den store lyse vestvendte glasgavl, som er rummets primære lysindfald.

En af vores udfordringer var den horisontale grundbelysning, der skulle oplyse menigheden, men som manglede at understøtte rummet vertikalt. Så min idé var at tilføje rummet vertikal belysning og derved få hele kirkerummet i spil.

Løsningen blev at skabe en lysskulptur, der består af to dele: Det horisontale og det vertikale. Det horisontale er en stor cirkel, der samler menigheden, mens det vertikale ses i form af tre lianer, der forbindes fra cirklen til loftet.

Værket blev udført som en række perler på snor. Perlerne er udformet som prismer, der både får lyskilden til at funkle, men som også reflekterer og bryder dagslyset.

Kirkerummet er med sit mørke loft ret afdæmpet, men med lysskulpturens størrelse iscenesættes rummet på ny, med nye rummeligheder og andre blik i hele rummets udstrækning. Eksempelvis fremstod Kristusfiguren diskret før, men med lyslianerne bliver den fremhævet og indrammet på en helt ny måde.

På en måde er den nye lysskulptur lidt en modsat måde at skabe rum på. Her er det en skulpturel tilføjelse til det eksisterende rum, der er med til at skabe en ny rummelighed, uden at gå på kompromis med kirkens historie og arkitektur. Derfor har jeg valgt Kong Haakons kirkerum som månedens rum."

SE PROJEKTET HER →

Udvalgt af

Nicolai Vittrup
ARKITEKT CAND. ARCH

I forbindelse med renoveringen af Kong Haakons Kirke var jeg specifikt ansvarlig for lyssætningen af kirkerummet.

Kirkerummet er udformet med få geometriske former. En kvadratisk grundplan og et trekantet tag. Rummet er karakteristisk med sit mørke, afdæmpede, træbeklædte loft og den store lyse vestvendte glasgavl, som er rummets primære lysindfald.

En af vores udfordringer var den horisontale grundbelysning, der skulle oplyse menigheden, men som manglede at understøtte rummet vertikalt. Så min idé var at tilføje rummet vertikal belysning og derved få hele kirkerummet i spil.

Løsningen blev at skabe en lysskulptur, der består af to dele: Det horisontale og det vertikale. Det horisontale er en stor cirkel, der samler menigheden, mens det vertikale ses i form af tre lianer, der forbindes fra cirklen til loftet.

Værket blev udført som en række perler på snor. Perlerne er udformet som prismer, der både får lyskilden til at funkle, men som også reflekterer og bryder dagslyset.

Kirkerummet er med sit mørke loft ret afdæmpet, men med lysskulpturens størrelse iscenesættes rummet på ny, med nye rummeligheder og andre blik i hele rummets udstrækning. Eksempelvis fremstod Kristusfiguren diskret før, men med lyslianerne bliver den fremhævet og indrammet på en helt ny måde.

På en måde er den nye lysskulptur lidt en modsat måde at skabe rum på. Her er det en skulpturel tilføjelse til det eksisterende rum, der er med til at skabe en ny rummelighed, uden at gå på kompromis med kirkens historie og arkitektur. Derfor har jeg valgt Kong Haakons kirkerum som månedens rum.

SE PROJEKTET HER →

SKRIV DIG OP TIL VORES NYHEDSBREV

Vi sender nyhedsbreve når vi har noget vigtigt at fortælle, typisk en gang om måneden. Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet