februar

Rummet ingen ville have

Udvalgt af

Sofie Juul Hjorth
ARKITEKT MAA

Om månedens

Her finder du hver måned mening på ny i en bygning, et rum og en detalje — udvalgt på skift af os i Over Byen.

"Atriummet i KU Lighthouse - Rummet ingen ville have

I KU Lighthouse, Danmarks første offentlige nul energi bygning, bygget i 2009 til COP15, var atriummet et rum, som ingen ville være i på grund af dårlig akustik, dårligt indeklima og manglende akustik.

Vi blev indbudt til at skabe et bedre rum for husets nye brugere. Det helt store benspænd var, at der ikke måtte laves bygningsfysiske ændringer i rummet, så vi kunne kun arbejde med inventar og bemaling af overflader.

Vi analyserede først rummets geometri og struktur, talte med de oprindelige projektledere bag projektet, undersøgte de oprindelige arkitektoniske idéer, interviewede de eksisterende brugere og udførte en større brugerinvolvering af de kommende brugere for en kortlægning af deres behov.
Det gjorde os opmærksomme på en manglende kobling mellem de mennesker, der bruger huset, og huset selv. De var simpelthen fremmedgjorte for hinanden. Samtidig viste vores brugerinvolvering, at der var en enorm efterspørgsel efter en bæredygtig løsning.

Vores analyser udmundende i to vigtige elementer, en ny farvesætning, der skulle give rummet mere kant og kontrast og ikke mindst gøre det rarere at være i, og det, der viste sig at være det store konceptuelle greb for projektet; at alt inventar skulle være genbrug.

Vi dannede en projektgruppe med de kommende brugere af huset, driftsafdeling, projektleder for KU CAS og de udførende håndværkere. For at fra starten skabe tilknytning, ejerskab og kærlighed til huset for alle parter.

Herfra registrerede vi de nye brugeres eksisterende inventar, og vi gik på jagt i KUs kældre. Her fandt vi en del "guld", blandt andet unikke og originale møbler tilbage fra Panuminstituttets indvielse. Derudover havde vi en leverandør, Holmris B8, som varetog upcycling, restaurering, rebuild og rengøring af det eksisterende inventar foruden supplering af tidligere brugte møbler.

Udover vores nye farvesætning, der dannede en ramme med større kontrast og sammenhænge, skabte tekstilkunstner Stina Resting unikke gardiner, fremstillet af fejlproducerede gardiner, der nu fremstår som et kunstelement. Det blev et smukt input til et meget rationelt hus og samtidig skaber afskærmning uden at være en bygningsfysiske ændring.

Den helt store succes er samarbejdet på tværs af alle i projektgruppen. Der er ingen, der har brugt genbrug så omfattende i et lignende projekt før. For eksempel var der udfordringer med udbudsregler, der ikke tager højde for at arbejde bæredygtigt med genbrug. Det var derfor enormt vigtigt at have jurister med i gruppen for at komme i mål.

I forhold til lignende inventarprojekter sparede vi økonomisk ca. en tredjedel, et klart bevis på en økonomisk fordel ved genbrug, på trods af flere rådgivnings- og håndværkertimer."

SE PROJEKTET HER →

Udvalgt af

Sofie Juul Hjorth
ARKITEKT MAA

Atriummet i KU Lighthouse - Rummet ingen ville have

I KU Lighthouse, Danmarks første offentlige nul energi bygning, bygget i 2009 til COP15, var atriummet et rum, som ingen ville være i på grund af dårlig akustik, dårligt indeklima og manglende akustik.

Vi blev indbudt til at skabe et bedre rum for husets nye brugere. Det helt store benspænd var, at der ikke måtte laves bygningsfysiske ændringer i rummet, så vi kunne kun arbejde med inventar og bemaling af overflader.

Vi analyserede først rummets geometri og struktur, talte med de oprindelige projektledere bag projektet, undersøgte de oprindelige arkitektoniske idéer, interviewede de eksisterende brugere og udførte en større brugerinvolvering af de kommende brugere for en kortlægning af deres behov.
Det gjorde os opmærksomme på en manglende kobling mellem de mennesker, der bruger huset, og huset selv. De var simpelthen fremmedgjorte for hinanden. Samtidig viste vores brugerinvolvering, at der var en enorm efterspørgsel efter en bæredygtig løsning.

Vores analyser udmundende i to vigtige elementer, en ny farvesætning, der skulle give rummet mere kant og kontrast og ikke mindst gøre det rarere at være i, og det, der viste sig at være det store konceptuelle greb for projektet; at alt inventar skulle være genbrug.

Vi dannede en projektgruppe med de kommende brugere af huset, driftsafdeling, projektleder for KU CAS og de udførende håndværkere. For at fra starten skabe tilknytning, ejerskab og kærlighed til huset for alle parter.

Herfra registrerede vi de nye brugeres eksisterende inventar, og vi gik på jagt i KUs kældre. Her fandt vi en del "guld", blandt andet unikke og originale møbler tilbage fra Panuminstituttets indvielse. Derudover havde vi en leverandør, Holmris B8, som varetog upcycling, restaurering, rebuild og rengøring af det eksisterende inventar foruden supplering af tidligere brugte møbler.

Udover vores nye farvesætning, der dannede en ramme med større kontrast og sammenhænge, skabte tekstilkunstner Stina Resting unikke gardiner, fremstillet af fejlproducerede gardiner, der nu fremstår som et kunstelement. Det blev et smukt input til et meget rationelt hus og samtidig skaber afskærmning uden at være en bygningsfysiske ændring.

Den helt store succes er samarbejdet på tværs af alle i projektgruppen. Der er ingen, der har brugt genbrug så omfattende i et lignende projekt før. For eksempel var der udfordringer med udbudsregler, der ikke tager højde for at arbejde bæredygtigt med genbrug. Det var derfor enormt vigtigt at have jurister med i gruppen for at komme i mål.

I forhold til lignende inventarprojekter sparede vi økonomisk ca. en tredjedel, et klart bevis på en økonomisk fordel ved genbrug, på trods af flere rådgivnings- og håndværkertimer.

SE PROJEKTET HER →

SKRIV DIG OP TIL VORES NYHEDSBREV

Vi sender nyhedsbreve når vi har noget vigtigt at fortælle, typisk en gang om måneden. Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet