Anløbet

GENKOMST

Pumpestation har fået nyt liv og ny placering på havnefronten på Lyngholm.

Adresse

Christian Langes Plads 16, København

Bygherre

NPV

Areal

41 m²

Færdiggjort

2021

Ydelser

Registrering / Myndighedsgodkendelse til nedtagning og genopførelse på ny placering / Undersøgelser af fremtidig anvendelse og placeringer / Skitseforslag Myndighedsprojekt / Projektering af genopførelse / Indretningsprojekt

På den nordøstlige spids af Enghave Brygge i Sydhavnen lå et lille, hvidt hus som et pejlemærke i Københavns havn. Stadsarkitektens oprindelige tegninger viser os, at huset med de markante kamtak-dekorerede gavle blev opført i 1923 som overbygning til vandforsyningens tunnelbrønd.

Under udviklingen af det nye boligområde, Engholmene, gav Københavns Kommune tilladelse til at nedtage den bevaringsværdige bygning på den betingelse, at den skulle genopføres i området.

Over Byen stod, i samarbejde med Gröning Arkitekter, for hele processen — registrering, nedtagning, vurdering af mulige nye placeringer og selve genopførelsen af bygningen. Vores arkitektarbejder har også omfattet skitseforslag til nye anvendelser, myndighedsgodkendelser og indretningsprojekt.

I dag troner bygningen på sin nye prominente placering helt ud til kajen på sydspidsen af Lyngholm. Pumpestationen er indrettet til café 'Anløbet' og et nyt indskudt dæk skaber en formidabel udsigt over havnen. Mange af de bygningsdele, der er blevet udskiftet i løbet af bygningens levetid, er nu tilbageført til oprindelige materialer som det teglhængte tag og de småsprossede vinduer og døre og skodder i træ.

I et område der hovedsageligt består af ny bebyggelse, forener den gamle pumpestation nu en moderne, rekreativ funktion med en kærkommen fortælling om havneområdets industrihistorie.

Københavns Kommunes våbenskjold fra 1923 pryder fortsat facaden.
De originale hanebånd.