FYRTÅRN FOR FREMTIDEN

Vi har bevæget os af ubetrådte stier og skabt både et meningsfuldt kontormiljø i KU Lighthouse og nye standarder for bæredygtig indretning.

KU Lighthouse_Foto Niels Nygaard_07

KU Lighthouse

Indretning og design af inventar

Adresse

Tagensvej 16

Bygherre

Københavns Universitets Innovationscenter

Areal

950 m2

Færdiggjort

2022

Lighthouse er genopfundet som bæredygtigt byggeri, og vi har med genanvendt inventar skabt dyb karakter i indretningen. Sammen med HolmrisB8 har vi udviklet en ny metode for beregning af CO2-aftryk på inventar, så vi nu – med kvalitative og kvantitative styringsparametre – kan indrette bygninger CO2-neutralt eller bedre.

Københavns Universitet opførte Lighthouse i 2009 som det første offentlige CO2-neutrale byggeri i Danmark – i sin kerne en legeplads for eksperimenter, der kan tegne en bæredygtig fremtid.

I november 2022 flyttede KU's nye innovationscenter ind i bygningen, og vi ledte processen omkring indretning fra start til slut i tæt samarbejde med innovationscentret, KU Campus Byggeri og møbelleverandør HolmrisB8.

For at skabe et godt og rigtigt projekt tog vi, som altid, udgangspunkt i stedet — bygningen og de mennesker, der skal bruge den. I involveringen af de studerende og ansatte stod det hurtigt klart, at bæredygtighed var højeste prioritet. Vi fik ideen om at indrette udelukkende med brugt inventar.

Der er ingen gængs praksis for bæredygtig indretning, så vi udarbejdede vores egen proces og, sammen med HolmrisB8, en metode for beregning af CO2-aftryk på brugt inventar. Med fastlagte funktioner, en farvepalette og en forståelse for KU's historie, værdier og identitet gik vi på jagt i KU's mange kældre efter inventar. Vi testede størrelser, placeringer, materialer, udtryk – noget inventar upcyclede vi med nye dele, andet inventar brugte vi, som det var. HolmrisB8 stod for selve beregningen af CO2-aftrykket og upcyclingen af inventaret på baggrund af vores designs. Det, vi ikke kunne finde i KU's kældre, fandt vi som genbrugsinventar hos HolmrisB8 og hos virksomheder, der ikke længere havde brug for det.

Vi er meget stolte af resultatet, projektet og samarbejdet, der viser, hvor mange muligheder der er i bæredygtig indretning. Det handler ikke kun om, at vi sparer ressourcer. Vi skaber også nogle helt særlige udtryk og stemninger gennem det genbrugte, upcyclede inventar, der bærer på en historie. Og sidst, men ikke mindst, så engagerer vi og skaber mening for de mennesker, der skal have deres daglige gang i bygningen.

I KU Lighthouse er historien nu forankret gennem inventaret og den involverende proces, og det er en karakterfuld arbejdsplads, som innovationscentrets ansatte og studerende føler sig tilpasse i og inspirerede af.

KU Lighthouse_Foto Niels Nygaard_01

Receptionskranken i atriet består af den intakte bordplade fra et loungebord fra Panumkomplekset i start 1970’erne tilført et nyt stel.

KU Lighthouse_Foto Niels Nygaard_02

Loungeområde i stueetagen. Bordet i vinduet består af ombyggede skillevægge fundet i KU's kældre tilføjet linoleumsoverflade og kork på siderne.

KU Lighthouse_Foto Niels Nygaard_03

Nyetableret café i forbindelse med receptionsområde i stueetagen. Stolene er den originale Panumstol, der har fået en ny omgang maling på sæde og ryg.

KU Lighthouse_Foto Niels Nygaard_04

Bænke bygget af skillevægge fra KU's kældre. Vi har beklædt dem med kork som alternativ til polstring.

KU Lighthouse_Foto Niels Nygaard_06

Gruppe- og undervisningsrum med specialbyggede møbler af genbrugsmaterialer. Skabsgrebet er et gammelt læderbælte. Myrestole og gamle eksamensborde fra KU's kældre har vi henholdsvis sprøjtelakeret skallen på og beklædt med ny linoleumsflade.

KU Lighthouse_Foto Niels Nygaard_05

Sammenhæng på tværs af etagerne. Vi har skabt dybde og kontrast med farver og gardiner.

KU Lighthouse_Foto Niels Nygaard_08

Gardinerne, der fungerer som rumdannende element, har tidligere hængt i en større dansk advokatvirksomhed. Vi har upcyclet dem i samarbejde med tekstilkunstner Stina Resting – en kombination af bølger og flader tilføjet ornamentik skaber dybde og kontrast.

KU Lighthouse_Foto Niels Nygaard_09

Vi har arbejdet med en farvesætning af huset som bærende designelement. Ideen har været at skabe en ramme, der er fleksibel nok til at kunne rumme det genbrugte inventar, vi ikke kendte på forhånd.

KU Lighthouse_Foto Niels Nygaard_10

Husets største møderum. Mødebordet er skabt ud fra fire runde genbrugsborde, der har fået ny linoleum, og som med en smule tilskæring danner en ny form, der passer særligt til rummet.

KU Lighthouse_Foto Niels Nygaard_11

Begge borde er udviklet til Panum. Stolene er fra KU og er blot blevet renset. Vi har arbejdet med to grønne toner i husets gulve – en mørk bund og en lysere flade i gangzoner og på 1. og 2. sal for at skabe kontrast og dybde.