Borchs Kollegium

STUDIETID

Fordybelse i det fredede kollegies historie og inddragelse af beboerne. Sådan opstod en rød tråd fra 1691 til i dag og et rart hjem for de 19 studerende.

Adresse

St. Kannikestræde 12, København

Bygherre

Kollegiesamvirket af 1983

Areal

813 m²

Færdiggjort

2020

Ydelser

Bygningssyn / Fondsansøgning / Totalrådgivning i forbindelse med restaurerings- og fornyelsesprojekt / Arkitektrådgivning i alle faser / Projekteringsledelse / Byggeledelse / Arbejdsmiljøkoordinering / Fagtilsyn

Bertelsen & Scheving Arkitekter nu en del af Over Byen Arkitekter.

Det fredede Borchs Kollegium blev stiftet af professor Ole Borch i 1689 og indviet i 1691 som bolig for 16 ’fattige, gudfrygtige og lærde studiosi’. En lang række, senere berømte, danskere har op gennem tiden boet her under deres studier, blandt andet Ludvig Holberg og H.A. Brorson. Det traditionsrige kollegium, i hjertet af det gamle København, tæller i dag 19 værelser.
 
Kollegiet trængte til vedligehold, restaurering og elegante løsninger på nye behov. For at skabe et godt udgangspunkt og en smidig proces involverede vi kollegiets beboere, og vi bistod med hjælp til de fondsansøgninger og rapporteringer til myndigheder, der var afgørende for projektets realisering.
 
I vores fordybelse i kollegiets historie fandt vi inspiration og mange svar. Vi gennemførte en farvearkæologisk undersøgelse på facaden og i det indre, så bygningen nu fremtoner i sin oprindelige farveskala. Vi satte facader og vinduer i stand og udskiftede varmeinstallationerne. Kollegiet har en helt særlig have – en lille oase midt i byen. I samarbejde med Annesofie Milner justerede vi haveanlægget med nye rum, fliseflader og planter, så kollegiets beboere i højere grad kan nyde deres fritid eller pensum her. 


En af udfordringerne i restaureringen af den fredede bygning var at finde en løsning på det store varmetab ved indgangen, hvor kulden fra hoveddøren afkølede husets trapperum. Vi arbejdede os minutiøst hen til den helt rigtige udformning af et – for en fredet bygning usædvanligt – glasvindfang, der nu både sikrer bevaringen af den historiske hoveddør, understøtter bygningens udtryk og skaber et sundt og behageligt indeklima. 
 
Vi har gransket historien og mulighederne på det traditionsrige kollegium. Nu er det de studerendes tur til at fordybe sig. I komfortable og historisk tydelige rammer følger de i fodsporene på nogle af danmarkshistoriens store skikkelser.

Vi har genskabt den oprindelige farvesætning og vedligeholdt den originale hoveddør.
Soklens genskabte røde kalkfarve harmonerer med de oprindelige sandstenssålbænke, og de ældre vinduer er frisket op med grå linolie.
Den rundbuede niche bag talerstolen i festsalen flankeres af to pilastre, der er domineret af kapitæler med ugler. Vi har afrenset og genmalet uglerne, så de nu ligner ugler igen.
Det nye vindfang er udformet moderne men efter et klassisk proportioneringsprincip, så det naturligt indgår uden at overdøve det oprindelige interiør.
Den fælles festsal, på øverste etage, har efter en farvearkæologisk undersøgelse igen fået sin oprindelige støvede grønne farve.
Vingesus og sommerfuglestøv i et af kollegieværelserne, der på samme tid er levende og fuld af historie.
Billedhuggeren Abraham César Lamoureux’ blystøbte Hercules-figur fra slutningen af 1600-tallet har fået fine, ny omgivelser ved en genindretning af haven.