003

En ligeværdig adgang på Frederiksberg

Udvalgt af

Mette Thamdrup
ARKITEKT MAA

Om månedens

Her finder du hver måned mening på ny i en bygning, et rum og en detalje — udvalgt på skift af os i Over Byen.

"På Frederiksberg Rådhus havde man ved hovedindgangen en række udfordringer med midlertidige adgangsramper og kørestolselevatorer, der ikke virkede. Det var ganske enkelt noget rod.
Bygherren spurgte derfor: "Kan I lave en flottere mobilrampe, end de standarder man kan købe?" Det viste sig at være en komplet umulig og meget dyr løsning. Vi anbefalede derfor at etablere en permanent rampe i stedet.

Vi overvejede, hvordan alle kan komme ligeværdigt ind i et hus, der er alle borgeres hus. Vi skabte, ved at udvide et enkelt trappetrin ved hovedindgangen, muligheden for at tilføje en granitbelagt rampe, der snor sig op af bygningen, så alle besøgende benytter og kommer ind ad den samme indgang, helt ligeværdigt.
Rampen skulle have et gelænder, og her blev vi klart udfordret, da det ikke skulle være en tarvelig standardløsning eller bringe noget helt nyt til bygningen. Det skulle passe ind, så vi ledte efter et slags hierarki i bygningsdelene og tog udgangspunkt i det gitter, der er for vinduerne i de lave etager og i et lille eksisterende gelænder.
Sammen med en kollega tegnede jeg gelænderet. Vi byttede fysiske skitser og tegnede videre på hinandens tegninger i hånden, og langsomt voksede vores ideer sammen til et smukt gelænder.

Når man, som vi gjorde her, tilføjer noget nyt til en gammel bygning, er det vigtigt for mig at gøre mig umage. Især interesserer jeg mig for de sammenstød, der opstår imellem en gammel bygning og en ny bygningsdel — i det her tilfælde, hvordan gelænderet "rammer" bygningen. Man bliver nødt til at "gå ind i sammenstødet" og finde frem til den bedste løsning. Det tager gerne lang tid at komme med den rette løsning, men det er umagen værd. Vi endte med et gelænder, der laver en form for sving og drejninger op mod den eksisterende bygning, inspireret af de former, det eksisterende gelænder havde.

Der er rigtigt meget i sådan en proces, der kan være svært. Jeg føler virkelig, at det her projekt blev, som jeg og vi ville have det — bygherren var virkelig med på vores forslag. Jeg kunne have frygtet, at man havde fjernet nogle af ornamenterne, fordi de stikker ud eller var for bekostelige. Samtidig var smeden, der udførte arbejdet, en god sparringspartner. Så hele projektet er endt, helt som det var tænkt. Og derfor er det månedens detalje i marts."

SE PROJEKTET HER →

Udvalgt af

Mette Thamdrup
ARKITEKT MAA

På Frederiksberg Rådhus havde man ved hovedindgangen en række udfordringer med midlertidige adgangsramper og kørestolselevatorer, der ikke virkede. Det var ganske enkelt noget rod.
Bygherren spurgte derfor: "Kan I lave en flottere mobilrampe, end de standarder man kan købe?" Det viste sig at være en komplet umulig og meget dyr løsning. Vi anbefalede derfor at etablere en permanent rampe i stedet.

Vi overvejede, hvordan alle kan komme ligeværdigt ind i et hus, der er alle borgeres hus. Vi skabte, ved at udvide et enkelt trappetrin ved hovedindgangen, muligheden for at tilføje en granitbelagt rampe, der snor sig op af bygningen, så alle besøgende benytter og kommer ind ad den samme indgang, helt ligeværdigt.
Rampen skulle have et gelænder, og her blev vi klart udfordret, da det ikke skulle være en tarvelig standardløsning eller bringe noget helt nyt til bygningen. Det skulle passe ind, så vi ledte efter et slags hierarki i bygningsdelene og tog udgangspunkt i det gitter, der er for vinduerne i de lave etager og i et lille eksisterende gelænder.
Sammen med en kollega tegnede jeg gelænderet. Vi byttede fysiske skitser og tegnede videre på hinandens tegninger i hånden, og langsomt voksede vores ideer sammen til et smukt gelænder.

Når man, som vi gjorde her, tilføjer noget nyt til en gammel bygning, er det vigtigt for mig at gøre mig umage. Især interesserer jeg mig for de sammenstød, der opstår imellem en gammel bygning og en ny bygningsdel — i det her tilfælde, hvordan gelænderet "rammer" bygningen. Man bliver nødt til at "gå ind i sammenstødet" og finde frem til den bedste løsning. Det tager gerne lang tid at komme med den rette løsning, men det er umagen værd. Vi endte med et gelænder, der laver en form for sving og drejninger op mod den eksisterende bygning, inspireret af de former, det eksisterende gelænder havde.

Der er rigtigt meget i sådan en proces, der kan være svært. Jeg føler virkelig, at det her projekt blev, som jeg og vi ville have det — bygherren var virkelig med på vores forslag. Jeg kunne have frygtet, at man havde fjernet nogle af ornamenterne, fordi de stikker ud eller var for bekostelige. Samtidig var smeden, der udførte arbejdet, en god sparringspartner. Så hele projektet er endt, helt som det var tænkt. Og derfor er det månedens detalje i marts.

SE PROJEKTET HER →

projekter

SKRIV DIG OP TIL VORES NYHEDSBREV

Vi sender nyhedsbreve når vi har noget vigtigt at fortælle, typisk en gang om måneden. Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet