
Det smukke murværks blødstrøgne sten er overalt omsorgsfuldt detaljeret og sat sammen med lødige materialer som granitafdækningen på trappeværnet og afvandingslisten i kobber. Foto af Realdania/Kurt Rodahl Hoppe.

Selv bæringer for nedløbsrør (i kobber og bruneret messing) er ornamenteret, her med indvielsesåret 1912. Foto af Realdania/Kurt Rodahl Hoppe.

Direktørens sofa er i sig selv et studie i proportionering af tunge og lette dele. En elegant, men givetvis også meget krævende leg at føre alting så meget til dørs som Rosen gjorde. Foto af Realdania/Kira Ursem.

Døre i ædeltræ og fornemt snedkerhåndværk kompletteres af låse og greb, hvis polerede messingdele er dekoreret med kornaks. Foto af Realdania/Kira Ursem.

Centralrummets tilsyneladende enkle og åbne plandisponering er resultat af Rosens arbejde med at skabe klarhed i et kompleks flow. Ansatte og besøgende gæster kan overskues fra den centrale modtagelsesdisk og ledes ad trapper og store glasdøre til resten af den store bygnings indre.

Vægge og loft i den centrale hall giver de besøgende et dejligt sug af svimmelhed: Den originale og detaljerige messing- og krystallysekrone svæver mellem engelsk-inspirerede vinduer (sash windows) til den indvendige korridor på 1. sal og den udvendige rundgang på 2.sal. Vinduesbånd i de øverste niveauer i tårnets ziggurat belyser loftet. Foto af Realdania/Kurt Rodahl Hoppe.

Den nordiske mytologi indgår i mange sammenhænge som motiv i udsmykningen. Her den ene af Odins ravne med kløerne i Midgårdsormen, som bærer lanternen. Foto af Realdania/Kira Ursem.
Direktørens kontor var det bedst bevarede rum i bygningen og stod med en stor del af det originale møblement. Inklusive stolen, der også er fra Anton Rosens hånd, nu med genskabt uldbetræk, der passer til væggenes tekstilbespændinger forneden. Foto af Realdania/Kurt Rodahl Hoppe.

Arkitekten Sven Risom stod for indretningen af bestyrelseslokalet, inklusiv intime vinduesnicher indrettet til en fortrolig snak i mødepauser. Og muligvis en slurk øl til halsen efter talen ved mødet? Foto af Realdania/Kurt Rodahl Hoppe.

Den 20 ton tunge portal fra Strandvejen måtte rykkes i forbindelse projektet for at skabe tilstrækkelig bredde til den krævede brandvej. Foto af Realdania/Kurt Rodahl Hoppe.

Rosens oprindelige tegninger blev undervejs fundet i flere arkiver og de forskellige sæt dokumenterede også de ændringer Rosen besluttede sammen med bygherren undervejs. Tegningernes kvalitet og detaljerige skønhed fra Rosens tegnestues hånd er efter projektet blevet anvendt ved undervisning af arkitektstuderende. Fremvisning af blæk- og blyantstegningerne på en storskærm efterlader som regel en kort, tænksom tavshed hos de studerende.