Dronningens Tværgade 26

TILBAGE TIL FREMTIDEN

Den klassicistiske ejendom er efter omhyggelig istandsættelse, skærpelse af sin historie og modernisering klar til nye tider.

Adresse

Dronningens Tværgade 26

Bygherre

Karberghus

Areal

Ca. 800 m² (640 uden kælder)

Færdiggjort

2024

Ydelser

Rådgiver fra skitsering for potentielle udviklingsscenarier (program) for bygningen i samarbejde med bygherre (skitsering som både bolig og erhverv) / Udbudsprojekt og håndtering + tilsyn under udførelse og AMK B / Hovedrådgiver

Ejendommen Dronningens Tværgade 26 placerer sig mellem Borgergade og Store Kongensgade og er opført som en treetagers bygning i 1797 i klassicistisk stil. Den består af for- og baghus, som er forbundet af en sidebygning med gang- og trappe. Gennem tiden har bygningen undergået en række indvendige og udvendige ombygninger.

KLARHED OG SAMMENHÆNG
De seneste tiltag for bygningens facade slørede bygningens oprindelige udtryk og arkitektur — både i relation til bygningens opførelsestidspunkt og den omgivende bebyggelse i Frederiksstaden. Derfor har en istandsættelse med oprindelige materialer og tilbageførelse af vinduer til linoliemalede dannebrogsvinduer, hovedgesims som markerer underfacaden og bidrager til facadens overordnede hierarki og ny farvesætning været et hovedfokus i projektet. I samarbejde med en stenhugger fik vi tegnet og hugget en fordakning i sandsten til markering af indgangsdøren, som er typisk for ejendomme i området, og som markerer hovedindgangen til ejendommen. Indvendigt er der ligeledes etableret løsninger, som understøtter bygningens alder — fjernelse af ikke-oprindelige bygningsdele og overflader, herunder asbestsanering, etablering af nye trægulve og specialinventar som radiatorskjulere og indbyggede skabe, istandsættelse af alle overflader og opgradering af hovedinstallationer, hvor ny kabelføring blev skjult i de oprindelige paneler. Der er gjort tiltag, som sikrer bygningen fremadrettet som moderne kontorhus med blandt andet supplerende køkkenfaciliteter og grundbelysning.

I DYBDEN
Ved etablering af nyt trægulv i stueetagen blev det opdaget, at hele undergulv og fundering fra den tidligere inddragelse af det oprindelige gårdrum ikke var udført hensigtsmæssigt i forhold til at etablere et holdbart og stabilt gulv. Der blev derfor gravet ud i hele arealet. I forbindelse med facadeistandsættelsen blev der ved afrensning, under den nyere malede overflade, fundet cementholdigt puds og et tykt lag gummihud. Da man ønskede at anvende materialer uden moderne, kemiske materialer, måtte hele facadens yderste pudslag nedhugges mekanisk ind til murværket og genopbygges. Disse opdagelser undervejs vedrørende fundering og facade har givet muligheden for at lave bedre løsninger, og vi er kommet mere i dybden og har skabt langtidsholdbare løsninger, som erstatter de tidligere, mindre gode løsninger for konstruktionen.

FREMTIDSSIKRING
Over Byen Arkitekter var fra start med til at afsøge muligheder for ny anvendelse af kontorejendommen og dermed definere projektet. Inden opstart af selve projektet blev der fundet en lejer til hele bygningen, så det har været muligt at finde løsninger, som forener ejendommens etager som en enhed. Ved projektet er bygningens generelle tilstand sikret ved nænsom og omhyggelig istandsættelse. Bygningsdele og materialer, der er tilkommet i løbet af særligt de seneste 80 år og er fremmede elementer i forhold til bygningens oprindelige forhold, er taget bort. En fremtidssikring med tilbageførelse af de overordnede oprindelige strukturer bringer bygningens udtryk tilbage og i overensstemmelse med omgivelserne. Det giver værdi både for ejere, brugere og forbipasserende og er til gavn for by og bygning, idet bygningen nu fremstår i harmoni med dens oprindelse og i tråd med omgivelserne i de indre københavnske gader.

Kig gennem hovedrum i forhuset mod Dronningens Tværgade. De eksisterende trægulve på 1. sal blev istandsat ligesom døre, gerigter og paneler.
Nye radiatorskjulere tilpasset hvert rum med detaljering i profiler som det øvrige oprindelige træværk i ejendommen.
Forhusets hovedrum på tagetagen med ombygning af en tidligere radiatorskjuler, så den er tilpasset ejendommens øvrige rum.
Stueetage – kig fra det oprindelige gårdrum mod hovedhuset, som blev inddraget som en del af bygningen omkring 1950. Der blev etableret ovenlys, som skal give en fornemmelse af dagslys fra taget, som det oprindeligt var opbygget, med glasbyggesten, inden den øvre atriumgård blev etableret på 1.sal.
I hele stueetagen er de nye trægulve lagt med en bort, som afslutning mod væggene.
Detalje af det nyetablerede ovenlys
Den centrale betontrappe som forbinder alle etager, i sidebygningen, blev istandsat.
Døre og greb er renset og istandsat og væggene er malet i farver, som understreger detaljering i træværket.

relaterede projekter