Enigma

PÅ VORES POST

Fra breve & pakker til afkodning af kommunikationens gåder. Gennem det gamle posthus’ oprindelige kvaliteter er grundlaget skabt for et åbent og inviterende museum.

Adresse

Øster Allé 3, København

Bygherre

Jeudan

Areal

6.500 m²

Færdiggjort

2023

Ydelser

Totalrådgivning / Fase 1: Arkitektrådgivning fra skitseprojekt til aflevering. Fase 2: Arkitektrådgivning til og med myndighedsprojekt

Bertelsen & Scheving Arkitekter nu en del af Over Byen Arkitekter.

Posthuset består af to bygninger. Hovedbygningen fra 1922 er bygget i en tung, nyklassicistisk stil efter tegninger af Christiansborgs arkitekt, Thorvald Jørgensen. Sidebygningen er en typisk sandwichelementbygning med søstensfacade fra 1976 – her fandt postsorteringen sted. Det usædvanlige for begge bygninger er, at de er bygget med store, søjlebårne rum fra facade til facade. Et fantastisk, rumligt udgangspunkt for et museum, der skal være åbent, nysgerrigt og invitere til dialog.

Det nye museum for post, tele og kommunikation, Enigma, ligger ideelt ved den nye metrostation ved Trianglen. Enigma får hovedindgang på Øster Allé, hvor en ny foyerbygning giver adgang til et stort centralt museumstorv med butik, reception og forskellige udstillingsrum i både sidebygning og hovedbygning. Vi fjerner flere af sidebygningens eksisterende dæk og erstatter dem med nye for at få gode og tidssvarende rumhøjder i udstillingsrummene. En ny, sammenhængende glasfacade på foyer- og sidebygning åbner museet op mod byen.

Museets stueplan får et stort børneområde i forskellige niveauer mod Fælledparken. Åbne trapper leder fra foyeren videre til nye udstillingsrum i kælder og på 1.sal. På den måde kan museet skabe sammenhængende og varierede udstillingsforløb, der starter enten i stueetagen, kælderetagen eller på 1. sal. De besøgende får mulighed for at indtage et godt måltid i den nye restaurant og café mod Fælledparken og den nye metroforplads.

Vi har beklædt den nye museumsbygning med et system af søjler og bjælker i beton i lyse grønlige farver, der korresponderer med hovedbygningens tunge søjler og rødlige puds. De nye vindues- og dørpartier får bronzefarvede profiler og soklen en ny flisebeklædning med integreret belysning – et dekorativt element, der minder om hulkort eller modem med referencer til Enigmas virke som museum for Post, Tele og Kommunikation.

På taget afslutter et stort bronzefarvet museumsskilt bygningen – det skal lede de mange nye gæster på vej.

Det har været vores mål, at Enigma vil fremstå som et nyt, samlet hele. Vi har ønsket at favne ligheder og forskelle mellem den klassiske hovedbygning mod Trianglen og den nyere bygning mod Øster Allé – og skabe en ny samhørighed, der inviterer til dialog.

Over Byen Arkitekter har stået for udformningen af det nye museum og været med frem til myndighedsprojektsfasen. Zeco Architects har varetaget arkitektrådgivningen under udførslen efter at projektet overgik til totalentreprise.

Fotos af Jens Markus Lindhe