Nivaagaards Malerisamling

KVALIFICERET

Vi har klimarenoveret og sikret museet i tråd med dets arkitektur, så værker af højeste kvalitet igen kan opleves her – i dagslys.

Adresse

Gammel Strandvej 2, 2990 Nivå

Bygherre

Nivaagaards Malerisamling

Areal

115 m² nybyg / 1588 m² ombyg

Færdiggjort

2022

Ydelser

Totalrådgivning / Projekteringsledelse / Registrering / Myndighedsdialog / Sikringsrådgivning

Fotos af Jens Markus Lindhe

Nivaagaards Malerisamling består dels af den gamle afdeling, tegnet af arkitekten Johan Schrøder og bygget 1903, og dels af den nye afdeling tegnet af arkitekten David Bretton-Meyer og bygget i to omgange, henholdsvis 1989 og 1992-93. Både ny og gammel afdeling ligger ud til parken, der er anlagt som en engelsk landskabshave til selve godsets hovedbygning, der er opført 1880-81 efter tegninger af Ferdinand Vilhelm Jensen.

Tidens tand og øgede krav til styring af indeklima som følge af flere gæster, varmere somre og strengere krav fra udlånere af værker, gjorde, at museet i 2020 fremstod med utilstrækkelige tekniske anlæg og et generelt behov for en istandsættelse. Samtidig var flere af udstillingssalene skæmmet af frithængende trekantede ventilationskanaler, som både teknisk og æstetisk var utidssvarende. Donationer fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, VILLUM FONDEN, Augustinus Fonden og A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal gjorde det muligt for museet at igangsætte en omfattende klimarenovering i 2021.

DAGSLYSET ER TILBAGE
Museet var oprindeligt tænkt som et dagslysmuseum, men de utidssvarende ovenlys havde i adskillige år stået permanent tildækkede. De fleste af museets værker blev skabt i naturligt dagslys i atelierer, og det var derfor et stort ønske fra museet, at værkerne fremtidigt kan opleves i dagslys. Dette har vi løst ved at etablere nye ovenlys med integrerede fleksible solafskærmninger bestående af både mørklægning og en semitransparent dug. Sammen med nye glas, der bortfiltrerer UV-strålingen, som er skadelig for de sarte værker, skaber ovenlysene bedre indeklima til gavn for både værkerne og de besøgende.

For at få plads til et nyt indeklimaanlæg, der kunne sikre konstant temperatur og luftfugtighed, var det nødvendigt at opføre en ny teknikbygning på 115 m². Denne blev diskret indpasset i den eksisterende arkitektur som en forlængelse af den centrale søjlesal i ny afdeling. Tilbygningen har afgivet ekstra kvadratmeter på museet til en udvidet garderobe, tiltrængt depotplads og et nyt kontor. Al teknik afvikles i de nye lofter.

OMHYGGELIG INTEGRATION
I flere af salene i museets nye afdeling er der etableret nye hvælvede lofter, som indeholder både ventilation, nyt højkvalitets kunstlys og akustikregulering. De hvælvede lofter viderefører et arkitektonisk tema, som både findes i museets oprindelige bygning fra 1904 og i søjlesalen i den nye afdeling fra 1992. Ved at analysere de eksisterende bygninger sammen med ingeniører og entreprenører lykkedes det at udvikle nye måder at integrere ventilationen i bygningernes arkitektur. Sikring er integreret i alle løsninger.

MILJØMÆRKET 'GREEN ATTRACTION'
På den tilstødende mark er udlagt et 14.000 m² stort jordvarmeanlæg, som forsyner museet med både varme og køling i stedet for det tidligere gasvarmeanlæg. Det store anlæg er, på nær nogle få brønddæksler, usynligt, hvilket var et krav, da landskabet er omfattet af en naturfredning. Jordvarmeanlægget — og resten af den ambitiøse klimarenovering — var første skridt i en række miljøtiltag og procedurer, der har resulteret i, at Nivaagaard, som det første sjællandske museum, har opnået miljømærket Green Attraction. Et mærke, der dokumenterer, at museet opfylder en lang række kriterier for miljøvenlig drift og gør en særlig indsats for at passe på naturen.

EN DYBERE OG MILJØVENLIG OPLEVELSE
Takket være forbedringerne kan det miljømærkede museum nu sikre den optimale bevaring af sin unikke kunstsamling ved at kontrollere temperatur og luftfugtighed. Dette gør det muligt for museet at låne værker af højeste kvalitet og tilbyde publikum en autentisk oplevelse ved at vise malerierne i naturligt lys.

Nivaagaards Malerisamling
Søjlesalen i Ny Afdeling. Glasloftet kan både lukke dagslys ind om dagen og justerbart kunstlys om aftenen.
Søjlesalen i Ny Afdeling.
De nye firesidede lofthvælv i Ny Afdeling integrerer dagslysstyring, kunstlys, ventilation og akustikregulering i en samlet løsning.
De nye firesidede lofthvælv i Ny Afdeling.
Ankomsten til Gammel Afdeling, hvor der igen kan komme dagslys ned gennem de smukke oprindelige glaslofter.
Ankomsten til Gammel Afdeling.
Store Sal i Gammel Afdeling, hvor der på langsiderne er indbygget nye diskrete ventilationsspalter.
Gammel Afdeling har gallerierne fået nye glaslofter med diskret integreret ventilation og belysning.
Museets egen Rembrandt byder de besøgende velkommen til Gammel Afdeling i nyrenoverede omgivelser.
Nye glastyper, der bortfiltrerer UV-lys, gør det muligt igen at lukke dagslyset ind i udstillingssalene.