Knippelsbro

Genoprettet granittrappe

Vi har istandsat Knippelbros fredede, nordøstlige trappe mellem Slotsholmssidens øvre niveau og Christians Brygges fortov.

Adresse

Knippelbro, Børskaj

Bygherre

Københavns Kommune, Teknik og Miljøforvaltningen

Areal

30 m2

Færdiggjort

2022

Ydelser

Totalrådgivning / Forundersøgelser / Udbudsprojekt / Udførelsesprojekt / Fagtilsyn

Den nuværende Knippelsbro i jern er den femte bro i rækken af broer, der har forbundet Sjælland og Christianshavn på Amager. Broen blev tegnet af arkitekt Kaj Gottlob i 1937, som også stod for udformningen af de to geometriske trapper udført med granitbloktrin og massive kvadervanger i granit. Den sydvestlige trappe er tilpasset til C.F. Tietgens Hus, der er den tidligere Privatbank. Den nordøstlige trappes vanger grænser op mod Børskaj — og det er denne trappe, vi har genoprettet. Knippelsbro blev istandsat i 1989 og i 00’erne, men det omfattede ikke trapperne. Desuden har trappen været påkørt af en bil. Begge trapper stod derfor over for en grundig istandsættelse og udførelse af sikringsarbejder for at bevare dem og det originale materiale for eftertiden. Teknik- og Miljøforvaltningen ønskede at igangsætte arbejdet for den nordøstlige trappe først og henvendte sig til os. Vi har derfor varetaget rollen som totalrådgiver på projektet med Jørgen Nielsen Rådgivende Ingeniører som underrådgiver.

SKADERNES OMFANG
Der var tydelige tegn på udskridning på langs af trappens trin, og selve brofæstets granitkvadre var skadede. Vores forundersøgelser af konstruktionens holdbarhed og kondition viste imidlertid, at genopretningen omfattede mere end at blot at lægge granittrinnene om. Mange fuger havde klare kalkudtrækninger fra den bagvedliggende mørtel, som stenene var monteret i, hvilket var et tegn på, at der kom vand ud gennem fugerne inde fra konstruktionen. Bloktrinnene havde ikke umiddelbart bagfald, men fordi de var plane, dannedes der små søer af vand på mange af dem. De mellemliggende reposer lå lavere end det nedre bloktrin, og der kunne derfor stå vand på fladen, og vandet løb med stor sandsynlighed ind i den underliggende konstruktion.
 
LØSNING OG ANBEFALINGER
Vi udførte en opmåling og scanning til brug som reference og grundlag for selve istandsættelsen og som dokumentation for Slots- og Kulturstyrelsen i forbindelse med ansøgning om tilladelse til arbejderne. Opmålingen gengav den nuværende geometri og kunne i en redigeret udgave fungere som reference for genopsætningen. Vores anbefaling var at nedtage trappen inklusive vange for at få undersøgt den fugt, der var trængt ind i konstruktionen. En fuld registrering og nummerering af stenene var essentiel, for at de kunne genopsættes rigtigt. Trappens underkonstruktion, som vi overraskede afdækkede som beton, skulle afrenses ved sandblæsning, og armeringsskader skulle udbedres ved fornyelse eller ved kemisk sikring med rustbeskyttelsessystem. Vi anbefalede, at trin og reposer skulle lægges op igen, så vandindtrængning ikke finder sted i fremtiden. Oplægningen skulle have et lille fald på alle flader, så der ikke længere opstår vandpytter på trinene.
 
Gottlobs fredede granittrappe er nu genoprettet, omend projektet ikke blev udført i den fulde udstrækning efter vores anbefalinger, da Københavns Kommune var nødsaget til at udføre besparelser på projektet og derfor måtte skære dele af arbejdet fra og kun gøre det mest nødvendige.  Vi håber, at de sidste arbejder for at opnå den bedste sikring af trappen til fremtiden en dag bliver udført, ligesom den sydlige trappe står for tur.
 

Udsætning og fugning af et større antal leje- og studsfuger mellem granitblokke i den buet vange.
Hver enkelt granitblok i den buet vange har unikt mål og er nøje registreret for placering/mål.
Nedgang fra Børsgade.
Opgang fra Christians Brygge.