Refleksioner over historiske ejendomme og brand
I kronikken ”Børsen var og bliver ikke oprindelig”, bragt i Politiken den 29. april, skriver Ida Lindberg og Thomas Bertelsen om genopførelsen af Børsen i København.
De skriver blandt andet:
”Selv om røgen knap er holdt op med at stige fra brandtomten, er debatten allerede – helt forudsigeligt – begyndt at slå gnister. Hvad vil det sige at genopføre en bygning, som allerede har ændret sig mange gange i sit 400-årige liv? Tiden har aldrig stået stille på Børsen, og i virkeligheden var der meget få originale bygningsdele tilbage i den bygning, som brændte.”
De to kronikører foreslår, at man ved en genopførelse skelner mellem det indre og ydre af bygningen, og de pointerer:
”Det skriver vi, fordi vi i dag bygger efter andre konstruktive principper, end dengang Børsen blev opført. Det gør vi, fordi nutidens byggeri er underlagt lovgivning for brandsikring, indeklima, tilgængelighed og bæredygtighed; fordi alle de slidte håndlister, nedtrådte trappetrin, knirkende gulvbrædder, alle sporene af det levede liv, er uigenkaldeligt væk. Men også fordi ejerne af bygningen, Dansk Erhverv, helt sikkert vil have ønsker til en arbejdsplads, som både afspejler bygningens historie, samtidens værdier, behov og demokratiske tilgang.”
Over Byen Arkitekter arbejder med brandsikring både ved implementering af brandtekniske installationer i historiske ejendomme og håndtering af brandtekniske foranstaltninger under byggearbejde i historiske ejendomme.
Vi har haft mange drøftelser hos Over Byen om emnet, og vi bringer her uddrag af perspektiver henholdsvis fra en restaureringsarkitekt og byggeledelsen.