Telegrafkollegiet

Fra skole til ungdomsboliger

Hvordan får man plads til 300 ungdomsboliger i en tidligere skole? Over Byen har stået for omdannelsen, der indebar et fuldkommen redesign af bygningens indre, og ved at genanvende det statiske system er der opnået en betydelig CO2-besparelse.

Adresse

Telegrafvej 5A, Ballerup

Bygherre

Stender Entreprise

Areal

10.000 m²

Færdiggjort

2020

Tæt på DTU i Ballerup, så Gefion Group mulighed for at etablere ungdomsboliger i en nedlagt skole. Ved at transformere frem for at rive bygningen ned og opføre et lignende har vi sammen besparet 94 % af den samlede CO2-udledning i forhold til det statiske system*. Den høje procentvise besparelse skyldes, at vi har genbrugt næsten hele det statiske system og kun indlagt den nødvendige forstærkning og tilført nye udvendige ståltrapper som flugtveje.

Over Byens løsning blev at nedlægge skolefunktioner som gymnastiksale og grave kælderen yderligere ud for at få plads til fællesarealer. De mange vinduer i bygningen gjorde, at vi kunne skabe mange små boliger, der alle blev lyse og indbydende.

Bygherre ønskede at styrke fælleskabet med gode faciliteter. Vi valgte derfor at udnytte den brede gang til studiezoner, spillezoner og stillezoner. I parterre blev der plads til køkkener, biograf, træningsrum og lounge. Selv vaskeriet er indrettet, så det også fungerer som opholdssted.

For at optimere m2 valgte vi at indrette fællesarealerne med specialdesignede møbler. Det har givet et ungt og levende miljø, der passer godt til de studerendes behov. Vi er lykkedes med at transformere en forladt bygning, til et levende hjem for mange mennesker.

Landskabsarkitekterne STED har skabt området omkring kollegiet, så det er blevet muligt både at træne og slappe af i et grønt og frodigt miljø.

*Kilde: Case samling - eksempler på genbrug af bærende konstruktioner, Social- og Boligstyrelsen, 2023.
Indbyggede bænke og radiatorskjulere som aktiverer gangzoner i fællesarealerne, parterre.
Et af i alt 3 fælleskøkkener i parterre. Al ventilation er synlig på etagen.
På de i alt 5 beboelse etager er de centrale arealer inddelt i gangforløb og ophold. Alt inventar; bænke, borde, skærmvægge mv., er nagelfaste og udført i materialer som er tilpasset, så gangarealerne også fungerer som flugtveje. Indetningen imødekommer sociale møder og aktiviteter som understøttes af fast indretning med tennisborde og andre aktiviteter.
På etagerne med stillezone, er der opsat skærmvægge som inddeler gangforløbet i mindre dele.
Sidde-niche i gangforløbet.
En af to indvendige trapper fra bygningens opførelse, som begge er bevaret. Trappen er den største og fungerer som den primære adgang for de mange studerende. Terrazzogulve og trappeløb er slebet og behandlet, stålværnet malet og på væggene er tapetet fjernet, så de står rå med spor fra tidligere vægfarver. Wayfinding var også en stor del af projektet, som her, etageskiltningen angivet som store metalskilte på væggene i trapperummet.
Beboelsesetage hvor det centrale gangareal udgør en stor del af opholdsarealet for beboerne. Arealerne er tiltænkt som en udvidelse af de ellers små bo-enheder med spil-, studie- og koncentrationszoner. For at skabe en overgang fra fællesarealet til bo-enhederne, er dørene til boligerne opført i en niche. Nichen indeholder derpå et personligt indbygget skab med nøgle samt endnu en niche, egnet til egen-tid – eller til at tage sko på.
Den store fælles vaskekælder med plads til ophold og studiezoner.

relaterede projekter