Station CBS

FRA ORDENSMAGT TIL INNOVATION

En grundig værdisætning skabte rammerne for en vellykket transformation af den bevaringsværdige politistation til et innovationshus for studerende.

Adresse

Howitzvej 30, 2000 Frederiksberg

Bygherre

Copenhagen Business School

Areal

3200 m2

Færdiggjort

2020

Ydelser

Totalrådgivning / Projekteringsledelse / Forundersøgelser / Brugerinddragelse / Byggeprogram / Registrering / Arkivundersøgelse / Opmåling / Myndighedsdialog / Arkitektarbejder i alle projekterende faser / Fagtilsyn

Fotos af Jens Markus Lindhe, Rasmus Hjortshøj og Vermland

Arkitekt: Bertelsen og Scheving Arkitekter, en del af Over Byen Arkitekter siden 2022

Frederiksberg Politistation fra 1921 er tegnet af Hack Kampmann og er bevaringsværdig i klasse 1. Politistationen blev nedlagt i 2010 og købt i 2015 af CBS og en gruppe studerende med henblik på at omdanne bygningen til et ”Student Innovation House”.

VÆRDISÆTNING SOM VIGTIG RAMME
Vi startede projektet med en grundig værdisætning, som fastlagde en række rammer for hele projektgruppen. Selvom bygningen ikke var fredet, og vi lovgivningsmæssigt kun skulle forholde os til bevaring i det ydre, var vi, bygherre og brugerne meget opsatte på, at den atmosfære, som vi mødte første gang, vi trådte ind i den gamle politistation, skulle bevares — samtidig med at der blev rum til nye muligheder og oplevelser.
Udfordringen her var, at bygningen tidligere repræsenterede ordensmagten og fremstod med lukkede døre og højtsiddende håndtag, som skal indgyde respekt hos den, der kommer udefra. Nu skulle det være et åbent hus, der inviterer til samspil og udveksling af viden og venskaber på tværs. Bygningen var yderligere en udfordring at transformere, da den ved sin funktionsændring ikke levede op til gældende krav for brand, bærende konstruktioner, energi og indeklima.

AT FREMME STATIONENS SÆRLIGE KARAKTER
Vores tilgang har taget udgangspunkt i et klassisk restaureringsarbejde og et nyskabende transformationslag, og er skabt ud fra en respekt for den eksisterende bygnings kvaliteter og historie. Stedets ånd giver en helt unik karakter til huset og et forfriskende og mere hjemligt rum for de studerende, særligt fra CBS, som til dagligt færdes i mere monotone, nybyggede rammer på deres campus.

PROJEKTETS LØSNINGER
Bygningens ånd er bevaret sideløbende med at akustik, indeklima og installationer er løftet til nutidige krav og standarder. Der er skabt fuld offentlig niveaufri adgang til alle bygningens etager med ny indbygget lift. Brugernes komplekse byggeprogram blev gennem hele projekteringen udviklet og konkretiseret i tæt samarbejde med brugerne og ejerne fra CBS’ driftsafdeling. Offentligheden inviteres ind i stueetagen, hvor huset åbner sig op og aktiverer den tidligere gemte baggård, som dermed integreres i husets aktiviteter. Forskellige konferencelokaler, til offentlige arrangementer og forelæsninger, ligger i tæt tilknytning til ankomsten og er understøttet af café og bar. Videre op i huset ligger workshoplokaler, værkstedet, studiepladser, kontorlokaler til forskning.

Gennem hele processen blev der valgt løsninger med fokus på en bæredygtig profil, som skulle læne sig op ad en DGNB-certificering, og bygningen blevet energirenoveret gennem et løft af særligt de tekniske installationer. Akustiske elementer og overflader er diskret indarbejdet i projektet, f.eks. i form af akustikpuds i de hvælvede lofter, filtflader i møderum som pinboards og bløde gardiner langs glasvægge. De mange nye rumligheder giver bredde og fleksibilitet i brugen af bygningen, men er stadig knyttet op på den oprindelige bygnings logiske rumforløb, særligt funderet i de brede fordelingsgange til de tidligere cellekontorer.

Mindre karnapper monteret udenpå den eksisterende mur, for at skabe mere åbenhed i bygningen. Karnapperne er kun tilføjet mod den indre gård, for at komplimentere den nye indgang, mens de øvrige 3 facader, der indgår i gaderummet er bevaret uden indgreb.
Den oprindelige hovedindgang til politistationen fra Howitzvej er bevaret og nænsomt istandsat. Selvom indgangen ikke er i brug til dagligt, har vi ønsket at bevare den store tunge dør og det højtsiddende håndtag samt hele det indre forrum.
Station har i tæt forbindelse med den nye hovedindgang fået en café, som drives af de studerende
For at bevare de lange kig ned langs gangene er nye glaspartier sat ind.
Den lange gang med indgang til de tidligere politikontorer
De oprindelig bænke i gangarealerne, hvor man kunne vente på mødet med politinspektøren, er bevaret og i de mellemliggende nicher er der udviklet et nyt integreret bord i samme formsprog. De nye højtsiddende pulte giver mulighed for uformelle møder mellem de studerende samt ophold i gangarealet.
Helt fra starten satte vi en vigtig parameter op, som handlede om at bevare de eksisterende arkitektoniske detaljer. Også selvom det blot var fliser bag ved radiatorerne.
At bevare så meget som muligt gælder også funktioner, som de oprindelige toiletrum. I kælderen findes nye toiletter, men samtidig er de oprindelige toilet på etagerne også bevaret og istandsat, så de er fuldt funktionsdygtige.
I gangarealet har alle oprindelige Ølandssten i gulvet været taget op og nummereret og lagt på ny i forbindelse med nye installationer. Herefter er nye mødesteder indrettet i gangforløbet, så der nu inviteres til ophold og ikke kun gennemgang.
For at opfylde nye brandkrav var der behov for en ny trappe. Vi har arbejdet med at den skulle udtrykke vores tid og repræsentere transformationen fra politistation til studenterhus. Samtidig var det vigtigt at trappen underordnede sig den ældre hovedtrappe og at geometrien tog udgangspunkt i netop hovedtrappen.
For at leve op til nye brandkrav blev der langt mange kræfter i at sikre den oprindelige trappe, som var en af de bærende værdier i vores oprindelige værdisætning. Den oprindelige trappe har ligeledes skabt grundlaget for udformningen af den nye trappe.
Wayfinding har været en del af designstrategien og er indtænkt igennem hele bygningen. Her som markering af etager ved den nye trappe.
Modsat Stations nye hovedindgang indgår bygningen uden ændringer i den samlede plads omkring retten på Frederiksberg.