Tømmerup Efterskole

FRA TILFÆLDIGHED TIL ROBUST SAMMENHÆNG

Vi har skabt en fornuftig og hjemlig ramme for efterskolens værelsesdesign med plads til både fællesskab og hver enkel elev.

Adresse

Andaksvej 19, 4400 Kalundborg

Bygherre

Tømmerup Fri- og Efterskole

Areal

14 m²

Ydelser

ProjeKtledelse / Brugerinddragelse / Space planning / Specialdesign / Byggeledelse

Tømmerup Fri-og Efterskole er en efterskole som så mange andre — hvert år er der nye elever, som flytter ind, bruger skolen som et hjem og flytter igen. Det er et miljø, som udsættes for ekstremt hårdt brug, så det kræver nogle meget robuste rammer, som samtidigt skal føles som et hjem.
 
BENSPÆND
Vores opgave var, via et pilotprojekt på et værelse, at komme med et nyt greb, som kunne danne ramme for skolens værelsesdesign fremover. Gennem dialog med skolens ledelse, drift og elever fik vi kortlagt, hvilke behov der er til et efterskoleværelse i 2023, og denne dialog dannede derfra grundlag for vores arbejde. Der var også en målsætning for projektet om, at redesignet ikke måtte være af en karakter, som strakte sig ud over det almindelige drifts-og vedligeholdelsesbudget, og vi skulle hovedsageligt arbejde med det inventar, som allerede var på værelset.
 
UPCYCLING OG SAMMENHÆNG
VI valgte derfor at genbruge den eksisterende køjeseng, hvor til vi byggede en ekstra sektion. Vi genbrugte de eksisterende opbevaringsmøbler, men skabte en sammenhæng ved at bygge dem ind i rummet og give dem en ny overflade. Vores fokus var at skabe et sammenhængende værelse, der føltes som en helhed, og som samtidig gav hver enkel elev en følelse af at have en lille sted, der var deres helt eget, selvom de delte værelse med to andre.
 
Ved at tænke efterskoleværelset på ny og upcycle eksisterende inventar skabte vi et fornuftigt greb, som kan danne ramme for skolens fremtidige værelsesdesign. Projektet udførte vi i samarbejde med Tømmerup Efterskoles egen drifts- og vedligeholdelsesafdeling og HolmrisB8.
 

Den ekstra sektion danner afskærmning, så der opstår små værelser i værelset.
Den eksisterende stiges enkle og bløde formsprog er bibeholdt i det tilførte. Birkefiner er et billigt og holdbart materiale, som vi også har brugt i den ekstra sektion.
De farvede flader skaber sammenhæng og ro. Værelset i pilotprojektet er i røde nuancer — farvepaletten indeholder desuden varianter i grøn, blå og varm grå.
Farverne giver værelset en lun og hjemlig følelse og tåler samtidig hårdt brug i mange år.